Pages

RESEPI HOMEMADE CENDOL




Assalamualaikum kesayanganku...

Musim-musim panas ni tekak asyik mencari yang sejuk-sejuk je. minggu ni je anak-anak kak nina minta buatkan macam-macam pencuci mulut.. nasib baik la minggu ni mood kak nina rajin je.. dapat la anak merasa macam-macam.. :)

Kali ni kak nina buat homemade cendol. puas hati kan bila buat sendiri.. dapat banyak. nak makan berulang kali pun boleh. ha.. makan la puas-puas..

kak nina bereksperimen dengan 3 jenis cendol. tapi masih tak dapat tekstur seperti yang di jual di kedai. InsyaAllah jika aura rajin masih kekal dalam badan.. kak nina akan cuba lagi sampai dapat.. hehehe

Di antara 3 jenis resepi cendol ini. kak nina memilih resepi nombor 1. cuma hasil cendolnya tidak begitu halus dan cantik. tetapi rasa dan kekenyalan menepati citarasa kak nina.
Resepi no 2 dan 3 pula.. cendolnya kelihatan cantik dan berkilat tetapi agak lembut dan mudah patah.

jadi terpulang pada citarasa uols nak pilih resepi cendol yang macamana..



RESEPI CENDOL 1

Bahan-bahan:
100g tepung jagung
500g air pandan
1 sudu makan air abu

Cara membuatnya:
- satukan kesemua bahan. kacau sebati.
- masak menggunakan api perlahan sehingga adunan pekat dan kental.
- sediakan air sejuk/ais di dalam bekas besar.
- bila cendol dah masak. tekan ke dalam acuan cendol. boleh guna acuan maruku.. boleh guna penapis lubang besar.
- atau masukkan kedalam piping bag. picit perlahan-lahan. picit sewaktu panas kedalam bekas berisi ais. alas tangan dengan kain.




RESEPI CENDOL 2:

Bahan-bahan:

50g tepung jagung
50g tepung beras
450g air pandan
1 sudu makan air kapur

Cara membuatnya:
- satukan kesemua bahan. kacau sebati.
- masak menggunakan api perlahan sehingga adunan pekat dan kental.
- sediakan air sejuk/ais di dalam bekas besar.
- bila cendol dah masak. tekan ke dalam acuan cendol. boleh guna acuan maruku.. boleh guna penapis lubang besar.
- atau masukkan kedalam piping bag. picit perlahan-lahan. picit sewaktu panas kedalam bekas berisi ais. alas tangan dengan kain.


RESEPI CENDOL 3:

Bahan-bahan
100g tepung beras
1 sudu makan air abu
450g air pandan

Cara membuatnya:
- satukan kesemua bahan. kacau sebati.
- masak menggunakan api perlahan sehingga adunan pekat dan kental.
- sediakan air sejuk/ais di dalam bekas besar.
- bila cendol dah masak. tekan ke dalam acuan cendol. boleh guna acuan maruku.. boleh guna penapis lubang besar.
- atau masukkan kedalam piping bag. picit perlahan-lahan. picit sewaktu panas kedalam bekas berisi ais. alas tangan dengan kain.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...